Over Ons

Wat is het?

Een escape room is een spel waarbij je fysiek in een kamer wordt opgesloten. Het doel is om te ontsnappen door het oplossen van puzzels. Je krijgt hiervoor in de regel een uur de tijd. Het spel is zo uitdagend, dat maar een klein deel van alle groepen zonder hulp ontsnapt.

Door goed samen te werken vergroot je de kans om te ontsnappen, omdat je door overleg sneller tot een oplossing komt.

Wat maakt het uniek?

De escape room is, anders dan de meeste uitjes, een denkspel. Door de uitdaging van de puzzels, de wegtikkende tijd en de opzwepende muziek, voelt het echter aan alsof je in een achtbaan zit.

Tijdens het spel word je heen en weer gegooid tussen emoties. Stress, blijdschap, verslagenheid, euforie: je maakt het allemaal mee! Je bent lijfelijk aanwezig in een verhaal, waardoor je je normale leven even helemaal vergeet.

Hoe is het ontstaan?

Om aan de werkelijkheid te ontsnappen was men vroeger aangewezen op verhalen. Later werden deze opgeschreven in boeken. Interactief werd het pas met de komst van de computer.

Escape room-achtige spellen bestaan al sinds de uitvinding van de computer. Eerst als text based spellen, later ook grafisch, online en tegenwoordig zelfs in de vorm van apps.

De volgende stap was om fysiek betrokken te zijn bij het spel en dat is waar de escape rooms om de hoek komen kijken. In 2007 werd de eerste geopend in Japan. Het concept wordt nu wereldwijd een rage.